Městys Strunkovice nad Blanicí
č.p. 86
384 26 Strunkovice nad Blanicí
Spustili jsme pro vás nové webové stránky.
V sobotu 30. září 2017 se v šipounském enviromentálním centru uskutečnila soutěž o nejlepší guláš.
Otcem myšlenky byl Petr Vučka, její realizace se ujal Radek Flesar. Během léta se při setkáních v E-centru ladily detaily, konečné podoby se však soutěž dočkala stejně až v den D, kdy na místě přítomní odhlasovali způsob hodnocení a vyhlášení pozdějších vítězů. Za předsedu pětičlenné poroty byl jednomyslně zvolen pan Václav Špičák.
Oproti původním obavám, že nebude dost "vzorků" k hodnocení, zvítězila nad ostychem "co, když nebude chutnat" přirozená soutěživost místních i chalupářů a klání se nakonec zúčastnilo 12 soutěžících, kteří odevzdali celkem 14 různých druhů guláše. Každý z přihlášených předem dostal stejně velkou sklenici, kterou naplnil svou verzí tohoto známého pokrmu, a bylo mu přiděleno číslo, jež však znal pouze organizátor celé akce. Někteří opozdilci donesli svůj výtvor až těsně před zahájením ochutnávky přímo v hrnci. Protože však přišli včas, také jejich guláš se dočkal hodnocení.
Ještě více než soutěžících se dostavilo jejich rodinných příslušníků, sousedů a přátel, takže se téměř do E-centra nevešli, s takovým ohlasem se soutěž setkala! Protože organizátoři mysleli i na ně, každý dostal plastový tácek a lžičku a mohl ochutnat jednotlivé "vzorky", které mezitím hodnotila porota. Ta použila metodu 5 stupňové škály, přičemž každý guláš ocenila jedním až pěti body. Nejlépe hodnocený vzorek obdržel nejvyšší počet bodů.
Konečné výsledky oznámil posléze předseda poroty, pan Špičák. Vítězný guláš připravila Eva Grebeníčková z Blanického dvora, na druhém místě se umístila Božena Flesarová a třetí místo zaujala Lada Brabcová, obě ze Šipouna. Všechny oceněné obdržely láhev dobrého pití a navíc obří dýně. Lze jen litovat, že místní chalupáři, v soutěži též zastoupení, se letos neumístili na čelních pozicích. Vzhledem k velkému ohlasu tohoto kulinářského klání není však vyloučené, že v dalším ročníku soutěže se nějaká cena najde i pro ně.
Co dodat na závěr? Celá akce se skutečně vydařila a to nejenom díky soutěžícím, ale především perfektně zvládnutému servisu Radka Flesara, který stihl ohřívat jednotlivé "vzorky", téměř profesionálně je servírovat porotě i divákům a nakonec i celou soutěž moderovat. Radku, díky! Uznání patří také Markovi Bartošovi, jenž se po celou dobu staral o přísun tekutin, které k dobrému jídlu patří. Všichni se již těšíme na příští Svatováclavskou gulášovou přehlídku!
Jana Sýkorová
Svátek má Marina
Státní svátky a významné dny na dnešek:
Zítra má svátek Andrej
Září víno vaří, říjen víno pijem.
Studený říjen ničí všechen hmyz i pro příští rok.